Upplev fler äventyr med Barna Hedenhös

Årets julkalender handlar om Barna Hedenhös och deras äventyr när de uppfinner julen. Om du vill följa med dem på fler spännande resor, kom till biblioteket! Det finns tolv böcker om Barna Hedenhös att upptäcka och minst lika många äventyr.

Boktrave med Barna Hedenhösböcker. Foto: Anna Theorell
Ser du på julkalendern i tv? Då känner du nog redan familjen Hedenhös ganska väl – mamma Knota, pappa Ben och barnen Flisa och Sten. Men långt innan Barna Hedenhös uppfinner julen började att sändas, var stenåldersfamiljen Hedenhös redan huvudperson i många böcker. Den första boken om Barna Hedenhös kom redan 1948 och heter Barna Hedenhös: bilder från stenåldern.

Bertil skrev och ritade

Författaren som har skrivit alla Hedenhösböckerna hette Bertil Almqvist. Han var också illustratör, och ritade alltså bilder till bland annat böckerna om Barna Hedenhös.

Förutom alla böcker om familjen Hedenhös, har Bertil Almqvist också gjort barnböckerna Sagan om Vasa och Berättelsen om Lille Vigg som inte ville vara så liten. Bertil Almqvist levde mellan 1902 och 1972.

Omslagsbild till "Barna Hedenhös i världsrymden".
Hedenhösarna reser mycket

Det är inte bara i årets julkalender som familjen Hedenhös åker iväg på äventyr. I böckerna är de i Paris, England, Amerika, på Kanarieöarna, i rymden och på många fler ställen. Och precis som i julkalendern så uppfinner och upptäcker de många nya saker och platser, som till exempel de olympiska spelen och Eiffeltornet.

Det finns tolv stycken Barna Hedenhösböcker. Under 1950-talet fanns också Barna Hedenhös som tecknad serie. Serierna har nu samlats i flera serieböcker.

Om du vill följa med Barna Hedenhös på fler äventyr, kom in till biblioteket och låna böckerna! Du hittar en lista med dem längre ner på sidan.

 

Klipp från SVT:s julkalender 2013, Barna Hedenhös uppfinner julen

 

Källor och mer läsning:

 

Text: Anna Theorell
Bilder: Boktrave med Barna Hedenhösböcker. (Foto: Anna Theorell); Omslagsbild

 

 1. Barna Hedenhös upptäcker Amerika

  Av: Almqvist, Bertil
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1986
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Barna Hedenhös på Mallorca

  Av: Almqvist, Bertil
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1987
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 9 december 2013