Världens finaste pris

Nobelpriset är det största och finaste pris som en forskare kan få. Varje år den 10 december kommer forskare från hela världen till Stockholm för att vara med på prisutdelningen.

Vad är Nobelpriset?

Alfred Nobel
Det är tack vare den svenska uppfinnaren Alfred Nobel som vi har Nobelpriset. När Alfred dog 1896 hade han massor av pengar (33 miljoner kronor!) för att han hade uppfunnit så många bra saker. 

Alfreds önskan var att hans pengar skulle användas som prispengar till duktiga forskare. Han bestämde därför att man varje år skulle dela ut priser till personer som gjort stora saker inom kemi, fysik, medicin, litteratur och fred.

Vem var Alfred?

Alfred Nobel föddes den 21 oktober 1833 i Stockholm. Han hade sju syskon och hans pappa var uppfinnare.

För Alfred gick det inte så bra i skolan eftersom han var mycket sjuk. Men han var väldigt frågvis och nyfiken och så läste han mycket.

Alfred uppfann massor av saker. Framför allt var det dynamit han var intresserad av. När en uppfinnare kommer på en smart idé måste han eller hon ta patent på den. Patent betyder betyder att man skyddar sin uppfinning så att ingen annan kan säga det var han eller hon som kom på idén. Alfred tog 355 patent under sitt liv.

Omslagsbild till Första forskarboken.
Alfred dog i Italien den 10 december 1896 och det är därför man delar ut Nobelpriset den 10 december varje år sedan 1901. Nu för tiden är han en av Sveriges mest berömda personer. På Tekniska museets webbplats kan du läsa mer om Alfred Nobel.

Är du lika nyfiken som Alfred?

Kanske får du Nobelpriset i framtiden? Många framgångsrika forskare har redan som barn drivits av lusten att upptäcka saker och att göra experiment.

Nedanför hittar du vetenskapsböcker och experimentböcker som du kan låna på biblioteket om du är nyfiken. 

Har du någon uppfinning på gång? På Tekniska muséets webbplats kan du få uppfinnartips - Vill du också uppfinna? 

 

Källor och för mer läsning:

 

Bild: Alfred Nobel. Bokomslag.

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 7 december 2012