Världens undergång inspirerar

I år har ryktet gått om att världen ska gå under. Det är inte första gången som människor tror att tidens ände är nära. Något som gjort stort avtryck i böcker och film.

Apokalypsens fyra ryttare, målning gjord 1887 av Viktor Vasnetsov. Foto: Wikimedia Commons

Apokalypsens fyra ryttare, målning av Viktor Vasnetsov, 1887. Apokalyptik är religiösa berättelser om vad som händer när världen går under eller historien tar slut.

 

2012 har ansetts vara året för världens undergång, enligt tolkningar av Mayakalendern. Detta har givit upphov till en rad böcker och filmer på ämnet. Det är poppis med dystopier, att skildra miljö- och klimatkatastrofer och hur det är att överleva i en postapokalyptisk värld.

Forskare vid NASA menar dock att det hela är ett missförstånd: De som tror att Mayakalendern slutar den 21 december 2012, och att det skulle vara ett tecken på undergång, har fattat fel. NASA är så tvärsäkra att de gjort filmen Varför Jorden inte gick under igår, att visa efter det trodda datumet för tidens slut.

Så lugn, bara lugn! Du har god tid på dig att läsa och se alla spännande domedagsberättelser – världen ska inte gå under. Ännu...


Källor och mer läsning


Bokomslag till boken Gröna cirkeln.
Undergångstips

Den gröna cirkeln (2010) av Stefan Casta

Vädret har under en längre tid varit märkligt. Periodvis lång torka för att sedan slå över i regnande som aldrig tar slut. En dag försvinner en grupp ungdomar spårlöst. Ingen vet vart de tagit vägen - inte ens de själva. En dag flyter de i land och möts av en värld som är helt annorlunda och mycket skrämmande.

Rör mig inte (2012) av Tahere Mafi

Boken utspelar sig i en dystopisk framtid där människorna alltmer decimeras av krig, svält och miljökatastrofer. I denna skrämmande verklighet lever sjuttonåriga Juliette. Hon är inlåst på mentalsjukhus för att skydda omvärlden. Ingen vet varför, men när Juliette rör vid någon dör denne. En dag släpps hon ut av en högt uppsatt ledare i återetablissemanget, partiet som styr världen. Juliette ska nu användas som ett vapen.

Flodvågen (2010) av Anne Rooney

Bokomslag till boken Arkfararna.

Boken utspelar sig i framtidens England, ett tag efter år 2015 då allting vände. Vattnet på fotbollsplanen stiger. I skuggan dyker en kille, Danny, upp och Kevin bjuder in honom att vara med och spela fotboll. Det kan Danny ganska bra – vilket retar en annan i gänget, som vill anmäla Danny till myndigheterna.

Spännande och obehagligt om framtiden, där ungdomarna ändå hittar en lösning som ger hopp.

Inte hela världen (2008) av Geraldine McCaughrean
Arkfararna (2002) av Anne Provoost

Två ungdomsromaner som tar upp den klassiska berättelsen i den kristina världen, om Syndafloden och hur den nya världen spirar när vattnet drar sig undan. (Bibeln, 1 Mos 6-10.)


Bilder: Jordklotet sett från rymden (foto: NASA/Wikimedia Commons), Apokalypsens fyra ryttare, målning av Viktor Vasnetsov (foto: Wikimedia Commons), Omslagsbilder.

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 18 december 2012