Våra bästa vänner

Vi är många som älskar våra hundar och katter, vi pratar med dem, ofta lite barnspråksaktigt, och vi lär oss att förstå och efterkomma deras önskemål, deras uttryck, deras preferenser.

Bild på en hund
Det finns förstås de som irriterar sig på dem, som tycker de är obehagliga eller som faktiskt är livrädda för dem. Det kan ju bero på något otäckt barndomsminne med en stor och lekfull eller argsint hund eller på att man helt enkelt inte har träffat på hundar eller katter förrän i vuxen ålder. I Sverige kallar vi dem för husdjur medan det i en del kulturer vore otänkbart att ha dem inomhus i hemmet.

Videor om hundar och katter på Youtube är otaliga och har ofta visats hundratals miljoner gånger. Psykologer och evolutionsbiologer menar att dessa husdjur, speciellt när de är valpar eller ungar, appellerar till våra instinkter att skydda och ta omhand. Man talar om hur deras huvudform med stora ögon och liten haka inger en känsla av ”söthet”, av något ofarligt och skyddslöst som inte provocerar.  Detta gäller naturligtvis också för små barn. Det ”söta” har en evolutionsbiologisk funktion; det triggar en vilja till omhändertagande hos andra individer och ökar därmed chanserna till överlevnad. När man inte kan slåss lönar det sig att appellera till omsorgskänslan. Geometri och symmetri är inte tillfälligheter utan fyller just denna funktion.

Spräcklig katt

Litteraturen om våra husdjur är liksom det egenpoducerade filmutbudet mycket omfattande och variationsrik, både vad gäller fakta och fiktion. Inte sällan kan vi läsa om hur en katt eller en hund hjälper människor genom sorger och svårigheter av olika slag. Ett annat tema är djuren som "bestämmer sig" för att vara med en viss familj eller person och som inte ger sig förrän de lyckas. Oftast beskrivs de utifrån en mänsklig författare men ibland tar sig författaren in under skinnet på hunden eller katten och beskriver världen ur deras perspektiv. Mycket ofta framkallar dessa böcker både gråt och skratt. "Rörande" är ett ord som känns rätt att använda i beskrivningen av många av dem.


Klicka på böckerna om du vill reservera.

 
 


En som umgåtts mycket med och vet väldigt mycket om katter är författaren och Nobelpristagaren Doris Lessing. För henne är katten dock inte bara ett sött sällskapsdjur i behov av omhändertagande. För henne är den också ett brutalt nyttodjur, ett rivaliserande,  manipulativt och beräknande rovdjur.

Om Doris Lessing har ett osentimentalt förhållande till katter så har Vicki Myron en mera hjärtknipande berättelse som är hämtad ur verkligheten på det kommunala biblioteket i Spencer, Iowa. Myron är bibliotekarien som hittar en stelfrusen kattunge i bibliotekets bokinkast. Ungen får namnet Dewey Readmore Books och omhändertas på biblioteket i osannolika 19 år! till glädje för personal och låntagare. Hans död blev en riksnyhet. Det vitsiga namnet tarvar kanske en förklaring; Dewey är namnet på klassifikationssystemet amerikanska bibliotek använder och en översättning av övriga namn blir Läsmera Böcker. 
 
En väldigt rörande berättelse är också Arthur, om en herrelös, vilsekommen och tilltufsad hund som tyr sig till lagkaptenen för de svenska multisportana, Mikael Lindnord, under VM i Ecuadors djungler och bergslandskap. Lindnord slänger åt hunden en köttbulle när killarna svettiga och uttröttade tar en matpaus i regnskogen, och får därmed en vän för livet som aldrig viker från hans sida. Arthur blir en i laget under den extremt tuffa tävlingen och efter många byråkratiska och logistiska problem kan Arthur därefter följa med sin nya husse hem till Örnsköldsvik. Boken ger också en initierad bild av vad världens hårdaste och mest strapatsrika sport innebär.


 
 
 


Psykiatern Nils Uddenberg ansåg sig inte vara någon ”husdjursmänniska” men omvändes av en liten katt som sakta men säkert nästlade sig in i hans liv och som till slut kom att sova i hans säng. Det är en stillsamt humoristisk berättelse om hur livet förändras för Uddenberg själv och för hustrun. Och som den psykiater han är kan han inte låta bli att fundera över kattens väsen och inre liv. Kan katten till exempel känna kärlek och längtan?

En annan katt som på samma sätt undan för undan bereder sig plats bland människor är Chibi, en liten kattunge i ett bostadsområde utanför Tokyo. Även här berättas om hur husets invånare smälter inför den lilla varelsen och en rörande historia om Chibis egenheter och beteende berättas. Gästkatten gavs ut i Japan år 2001 och har sen dess blivit en bästsäljare i många länder.

Vår hund Oogy är den rörande berättelsen om den lilla hunden, som med ena örat bortbitet och halva huvudet illa tilltygad av en kamphund, via djurskyddets veterinärer, omhändertas och införlivas med en kärleksfull familj i Philadelphia.

 
 
 

Här är tre författre som använt sig av stilgreppet att krypa under skinnet på de fyrfota berättarna och försökt se tillvaron ur deras perspektiv.

Virginia Woolf skrev 1933  Flush : historien om en hund om 1800-talspoeten  Elizabeth Barret Brownings cockerspaniel. Det är en kärleksfull berättelse om tillvaron i 1800-talets England och Italien sedd ur hundens perspektiv. Flush kommer till den sjukliga och ofta sängliggande Elizabeth Barret och blir genast en trogen följeslagare till och beskyddare av henne. Flush berättar bland annat om hur Elizabeth Barret möter den berömde poeten Robert Browning, gifter sig med honom och reser med honom till Florens.

Birgitta Boucht låter Edith Södergrans älsklingskatt Totti berätta historien om sin matte och hennes diktning och i Håkan Nessers Nortons filosofiska memoarer är det författarens egen rhodsian ridgeback Norton Kirkegaard som beskriver ett skeende. Banden mellan människa och hund och Nortons kloka och insiktsfulla reflektioner och filosofiska betraktelser gör en varm inombords.


 
 
 


Hundar är ju inte bara sällskapsdjur utan även nyttodjur i människans tjänst.

I Vildmarken kallar berättar kontorsarbetaren Guy Grieve om sitt vildmarksliv i Alaska under ett år. Han bygger sig en enkel stuga vid Youkonfloden och lär sig köra hundspann, jagar småvilt och upplever möten med björn. Under långa perioder blir hundarna hans enda sällskap. Detta är ingen vildmarksromantik utan en realistisk och humoristisk skildring av livet under ibland rätt kärva klimatförhållanden.

Klassikern, som många läste redan i skolan, Skriet från vildmarken av Jack London berättar om den oförglömliga hunden Buck som säljs som slädhund till guldrushens Alaska. Här visar tamhunden Buck att de nedärvda vilddjursinstinkterna väcks till liv när kampen för överlevnad i vildmarken kräver en överordnad position i vargflocken.

Caroline Hebard är amerikanska och känd i sitt hemland för sina frivilliga insatser vid olika naturkatastrofer runt om i världen, ett arbete hon utför med sina väldresserade räddningshundar. Vi får följa Hebards tålamodskrävande uppfostran och träning av schäferhundarna som blir oerhört skickliga och vaksamma. Vi får också ta del av hur hon tillsammans med sina hundar letar efter människor efter jordbävningar, i bombade hus osv

 

 

 
 
 


Det finns många vittnesmål om hur männisor som slagits omkull av livets sorger och katastrofer kan komma på fötter igen med hjälp av djur vid sin sida.

En mycket upmärksammad hjälpande katt är den herrelösa gatukatten Bob som bestämmer sig för att hänga på James Bowen, en heroinmissbrukande och bostadslös gatumusikant i London. Bowen får via ett rehabiliteringsprogram en träningslägenhet och där flyttar Bob in med honom. Tack vare Bob bygger Bowen upp förmågan till ansvarskännande och tillit och växer som människa av känslan av att vara behövd. Han återknyter också kontakten med föräldrarna. I två följande böcker får vi sen följa dessa två livskamrater där katten undan för undan öppnar författarens ögon för vad som är viktigt i livet såsom vänskap, hjälpsamhet och lojalitet. Kärleksfullt och känslosamt. 

Katten Cleo är en berättelse om hur livet med en livfull katt påverkar en sorgtyngd familj och hur den lär sig att gå vidare. Författaren är från Nya Zeeland och har skrivit ytteligare en bok om hur en annan katt, Jonah, dök upp som terapeut under en annan svår tid i hennes liv.

Författaren Judith Summers och hennes son kastas in i en svår tid av sorg då maken/fadern går bort. För att i någon mån fylla tomrummet skaffar de en Cavalier King Charles spaniel som får namnet George. De två bestämda reglerna om inga hundar i möblerna och i sovrummet överges snart. Ömsint skildring av hur den nya familjemedlemmen, ”olydig, viljestark, bortskämd och dyr i drift som en Ferrari” hjälper den lilla familjen att börja fungera igen.


 
 
 


Två trivsamma böcker med kortare berättelser  är Någonstans väntar en katt och En god katt förlänger livet. Båda böckerna innehåller spännande och roliga historier som handlar om hur livet med en katt kan gestalta sig.

Marley är en jättelik amerikansk labrador hos bokens författare John Grogan, hans fru och tre barn. Kärleken och lojaliteten mellan familjemedlemmar och hund är stark och ömsesidig, även när vovven välter ikull, biter sönder och förstör. En livsfilosofisk berättelse att skratta och gråta med.

 

 


Två skönlitterra berättelser om katter är Kattmannen och Öga för öga, tass för tass. Båda är, till skillnad från de flesta av våra biografiska berättesler, mörka och kusliga.

I Kattmannen av Olle Svalander får en katt en avgörande roll även om det är en mycket deprimerad man som står i centrum. Självmordet tycks vara den enda utvägen för mannen, men hans liv räddas av att katten smiter ut. Det är en mycket precis och detaljrik beskrivning av katters beteende.

Maria Ernestam har skrivit en krypande och mystisk historia om två katter och två grannpar. Det som från början ter sig idylliskt och trevligt då det ena paret flyttar in i ett hus på landet blir så småningom konfliktfyllt, olustigt och dramatiskt. Det är något som inte stämmer. Grannarnas katt är ett stridbart djur. När kriget mellan katterna intensifieras ökar spänningen mellan grannarna. Ernestam förefaller vara väl förtrogen med katter och deras beteende.

Gun Johansson


 

Skrivet av: Gun Johansson den 1 oktober 2016