Våren börjar med våfflor

Marie bebådelsedag, 25 mars, är den högtid som inleder våren. Att denna dag även blivit våfflans, beror på en ordvrängning.

Våfflor på tallrik. Foto: Matthew Green, stock.xchng
Våffeldagen firas 25 mars varje år och kom till tack vare en ordvrängning. Ända sedan 600-talet har man i de kristna länderna firat Marie bebådelsedag, folkligt kallad vårfrudagen. Vårfrudagen har i sin tur förvanskats till just våffeldagen.

Marie bebådelsedag är den första av vårens högtider och var fram till 1953 en röd dag i den svenska almanackan. Dagen markerar slutet på vintern och början på våren.

Fira med våfflor

Det finns många olika recept på våfflor. Här är ett recept ur Vår kokbok.

Frasvåfflor med grädde, 7-9 laggar

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl kallt vatten
  • 3 dl grädde
  • smält smör eller margarin till gräddningen


Vispa ihop mjöl och vatten till en jämn smet. Vispa grädden tjock och blanda ner den. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smält fett. Lägg på 3/4-1 dl smet, bred ut den något och grädda våfflorna gyllenbruna. Lägg dem var för sig på galler så håller de sig frasiga.

Servera våfflorna genast med bär eller sylt.

Fler recept på våfflor hittar du bland annat i böckerna Stora boken om bakning och Stora boken om sött och gott.

Baka annat – både sött och surt

Omslagsbild till boken Sju sorters kakor.
När våfflorna är uppätna kanske du blir sugen på att baka mer.

En bakbok som jag vill tipsa om är klassikern Sju sorters kakor. Jag gillar den just eftersom den känns så klassisk och innehåller många av favoriterna som jag minns att farmor bakade när jag var barn, som schackrutor, brysselkex och hästskor.

I höstas började jag ett hobbyprojekt att baka mig igenom hela Sju sorters kakor, bara för att jag tycker att det är så roligt att baka. Mina favoriter hittills, förutom schackrutorna, är chokladmuffins och dubbla knäckflarn. Jag kan även rekommendera den tårtbotten som används till prinsesstårtan, och maränger med kardemumma till fruktsallad.

Sju sorters kakor finns småkakor, vetebröd, rulltårtor, muffins, tårtor, mjuka kakor, men inte matbröd. Men där har min kollega Anna Sofia Perotti, som jobbar som bibliotekarie på Stadsbiblioteket, ett tips. Så här säger hon om boken Surdegsbröd: recept och tips från en hemmabagare.

Omslagsbild till boken Surdegsbröd: recept och tips från en hemmabagare.
"Bästa boken om bakning är Surdegsbröd: recept och tips från en hemmabagare av Martin Johansson. Jag är också en hemmabagare, dock av mindre mått än författaren. Men denna bok har fått mig att komma över skräcken att misslyckas med surdeg och faktiskt våga pröva på.

Det är häftigt att se degen jäsa utan tillsats av jäst. Inte alla gånger har jag lyckats få höjd på bröden, men då är det bara att slänga och börja om. Det är inte svårt! Att få njuta av nybakta surdegsfrallor med smältande smör och marmelad på lördagsmorgonen gör det värt allt arbete."

Fler bakboktips

 

Källa och mer läsning

 

Text: Anna Theorell Bilder: Våfflor på tallrik. (Foto: Matthew Green, stock.xchng): Omslagsbilder

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 21 mars 2013