Vårt Tierp

Vi berättar! Poddradio i Tierp

Podden är kommunens mötesplats online med syfte att visa Tierp som en mångkulturell kommun med ett rikt kulturarv.

Ett träd med pratbubblor som grenar.

Podden är en del av projektet "Vi berättar!", som har pågått i Tierps kommun sedan 2014. 

Projektet "Vi berättar!" lyfter fram berättandets konst och berättelser som finns i Norduppland. Podden samlar berättelser från invånare i Tierps kommun: om deras liv, kultur eller olika traditioner i länder som de kommer från.

Läs mer på: www.integrationtierpskommun.blogspot.se och www.tierp.se.

Intro: Sonia Sahlström spelar Tierpspolskan

Program 1

I det första avsnittet av Vi berättar!-podden berättar Yaqub Ahmed, en ny föreningslots i Tierps kommun, om sin väg till Sverige från Somalia, genom Uganda och Kenya. Han förklarar bland annat vad föreningslotsen gör och vad integration betyder för honom.

Program 2

I det andra avsnittet av Vi berättar!-podden berättar Farzana, som har bott i Tierp i tre år, om sin väg till Sverige från Pakistan och varför integration är viktig för henne. Hon berättar också om ett integrationsprojekt som hon är inblandad i.

Program 3

I det tredje avsnittet av Vi berättar!-podden berättar Mahbouba Ibrahimi, lärare, filmregissör och Tierpare, om Afghanistan och sina filmer.

Program 4 

I Del 1 av det fjärde avsnittet av Vi berättar! podden berättar Gunnar Thollander från Söderfors hembygdsförening om sitt liv i Söderfors. Hur har Söderfors ändrats under tiden? Hur såg livet ut på 50- eller 60-talet när allt fanns på plats?

Programmen kan också höras på SoundCloud.

Lokalsamlingen

Välkommen till Lokalsamlingen på Tierps bibliotek! Här hittar du litteratur och dokument om Uppland, med särskilt fokus på Tierps kommun och Uppsala. Vi har även en samling böcker om valloner i Sverige och järnbruk. De flesta böckerna går att låna hem, men vissa kan bara läsas på plats i biblioteket.

Du som släktforskar kan ha glädje av Lokalsamlingen. Biblioteket erbjuder även olika databaser för släktforskning. Se under databaser.

Tips på lokal litteratur i och omkring Tierps kommun:

  1. Söderfors

    Av: Grönberg, Kjell
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2014