Vad är Sankt Patricks dag?

Den 17 mars är Irlands nationaldag. Att nationaldagen firas just denna dag har att göra med Sankt Patrick. Sara Forsman, vår praktikant från GUC, förklarar vem Sankt Patrick var och så tipsar hon om några böcker.

Skulptur av Sankt Patrick.
Sankt Patrick var Irlands skyddshelgon och man tror att han levde på 400-talet. Det var han som tog kristendomen till Irland. Man firar just den 17 mars eftersom man tror att det var då Sankt Patrick dog.

Det mesta av det vi vet om Sankt Patrick idag har vi fått veta genom hans självbiografi. Han skrev även texter om att kristna på Irland borde behandlas bättre, och några av dessa finns också bevarade idag.

Fyrklövern är symbolen för Sankt Patrick och dagen, och det är för att Sankt Patrick använde den för att förklara treenigheten, fadern, sonen och den helige anden för det irländska folket. Han sägs också ha drivit iväg alla ormar ifrån Irland, men det är mer symbolisk för drivit bort ondska, det aldrig funnits ormar på Irland.

Fyrklöver.
Man har kommit att förknippa allt irländskt med Sankt Patricks dag, som färgerna grönt och guld, lycka och tur, som fyrklövern också står för. Det är dessutom en dag för böner och eftertanke för troende. Gudstjänster där man talar om Sankt Patrick hålls i många olika länder under dagen.

Det är en religiös helgdag i Irland, skolor och arbetsplatser är stängda och restauranger och pubar är välbesökta. Samma gäller i delar av USA där många irländare bor. Man brukar färga ölen på pubar gröna, och i vissa städer går man så långt att man färgar hela floder gröna! Man har även på sig gröna kläder, det finns aktiviteter för barn. Det spelas traditionell irländsk musik, dagen är som sagt Irlands nationaldag också. Det är också tillåtet nypa den personen
som inte har gröna kläder på sig på Sankt Patricks dag.

Tre boktips med irländskt tema

Omslagsbild till PS: jag älskar dig.
Jag ska dagen i ära tipsa lite om böcker skrivna av irländska författare.

PS: Jag älskar dig! av Cecelia Ahern

Den här romanen skulle jag kalla för en cross over- roman. Den riktar sig till vuxna, men jag tycker att romanen även kan läsas av yngre. Den har blivit film också, som precis som boken utspelar sig till stor del i Irland.

Den handlar om trettioåriga Holly och hennes kamp att leva vidare efter makens Gerrys död. Men hon får oväntad hjälp med detta; under sjukdomstiden har Gerry skrivit brev, som efter hans död varje månad i ett år blir levererade till Holly och hjälper henne att ta sig vidare i livet.

Cecelia Ahern är dotter till Irlands förra premiärminister. Hon skrev PS: jag älskar dig! Vid 21 år ålder och har sedan dess skrivit ytterligare sex succéromaner. Hennes syster är gift med Nicky Barne som är med i Westlife, och Cecelia själv har också sysslat lite med musik. Hon har även skådespelat och regisserat.

Omslagsbild till Eoin Colfers Artemis Fowler.
 

Artemis Fowl (första delen) av Eoin Colfer

Eoin Colfer har skrivit sju böcker om geniet Artemis Foul. Artemis blandar sig in i den kriminella undervärlden, där bland annat pysslingarna håller till, undertryckta av människorna. Men dessa pysslingar är inte som de vi känner ifrån sagorna - de här pysslingarna har vapen.

Eoin Colfer blandar humor och allvar, och hans böcker har blivit kända världen över. Han har bott hela sitt liv på Irland, vilket har lämnat avtryck i hans böcker.

Fler böcker om Artemis Fowl

 

Pojken i randig pyjamas av John Byrne

Det här är berättelsen om pojkarna Bruno och Shmuel, som båda blivit förda ifrån sina hem mot sin vilja, tvingats lämna sitt hem och sina vänner. Båda är nio år. Skillnaden är att Bruno bor i gårdens fina hus, med si

Omslagsbild till Pojken i randig pyjamas.
n familj, sin pappa som är kommendant.

Shmuel bor i innanför ett stängsel tillsammans med massa andra personer. Bruno kan se dem från sitt fönster, och han tycker att det är konstigt att de alla har på sig randiga pyjamas  Han får inte gå i närheten av lägret. Men i det nya huset finns inget roligt att göra, och snart har han smugit dit, och träffat den judiska pojken Shmuel.

Det här är en berättelse om hur en nioåring upptäcker ondska och orättvisor, som son till en kommendant över koncentrationslägret Auschwitz.

John Byrne bor i Dublin och har skrivit elva romaner, varav tre riktar sig till barn och ungdomar. Han har fått flera priser för sitt skrivande.

 

 

Text: Sara Forsman
Bilder: Sankt Patrick, Sankt Patricks kyrka i Dublin (Wikimedia Commons). Fyrklöver (foto: Sarah Williams, stock.xchng). Omslagsbilder.

 

 

 1. Pojken som sprang bort

  Undertitel: en saga
  Av: Boyne, John
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Sara Forsman den 13 mars 2013