Varför Halloween?

Enligt traditionen firar man Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar, knackar på och ber om bus eller godis, inte helt olik den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige.

Keltisk nyårsfest Samhain

Brinnande Halloweenpumpor i trädgård.
Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland och det firas i USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår. Den kom  till Sverige i början av 1990-talet via detaljhandeln.

Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en symbol att sommaren var slut och vintern började. Samhain var en natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som var väldigt aktiva denna natt men också alla andra naturväsen.

För att blidka alla väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.

Denna natt ägnade man sig också åt skämt, skoj och upptåg, för att underlätta övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med upptåg och bus.

Jack O'Lanterns

För att lysa upp mörkret bar man symboliskt ljusförsedda rovor (idag används pumpor) utskurna till ansikten. De kallades ”Jack O´Lanterns” och enligt sägnen föreställde de den irrande själen efter smeden Jack som varit för ond för att komma in i himlen men som inte heller släpptes in i helvetet, eftersom han hade överlistat Djävulen. För att lysa upp sin osaliga vandring på jorden hällde han glödande kol i rovorna.

Trots försök, lyckades man att utplåna det hedniska firandet och Halloween fortsatte. I USA på 1840-talet kom Halloween med irländska invandrare såväl protestanter som katoliker.

I USA utvecklades festen sedan till en populär barntradition där man gärna klär ut sig och ber om godis eller bus ”trick or treat”, ett perfekt tsätt för barnen att skämta med de vuxna.. Barnen klär ut sig till spöken, vampyrer,, skelett eller annat och går runt och tigger godis i grannskapet. Om de inte får något hotar de med bus av olika slag, till exempel tomatkastning mot dörrar och fönster.

Till Halloweenfirandet är det vanligt att man dekorerar sina hus och trädgårdar med utskurna, ljusförsedda pumpor, rovornas efterträdare i USA, "Jack O'Lanterns" . Nu för tiden firas Halloween med utklädning också bland vuxna och i New York ordnas en Halloweenparad där många New Yorkbor kan delta.

Halloweenfirande i Sverige

Pumpagubbe
I Sverige diskuteras Halloween både som ett positivt men också ett negativt fenomen. I boken Sockrade hjärtan och godissugna spöken har Agneta Lilja framför allt studerat Halloweens spridning i Sverige och människors attityder till firandet. Här kan man läsa om hur Halloween spridits framför allt från USA via TV-serier, bio, film, böcker, serieböcker och internet. Andra spridningssätt har varit svenskars personliga kontakter med amerikaner, engelsmän och irländare. Det har också visat sig att handel och massmedia har spelat en stor roll i spridandet av Halloweenseden.

Agneta Lilja menar också att kritiken i Sverige ställer det allvarliga och stillsamma svenska allhegonafirandet mot det kommersiella amerikanska Halloweenfirandet med sin mer lekfulla inställning till döden. Istället har det visat sig att den svenska seden att tända ljus på gravarna på alla helgons dag har ökat. Dessutom ser många som arbetar på förskolor och fritidshem ett pedagogiskt värde i tillfället som ges att prata med barnen om rädslor och döden.

Halloween är också ett utmärkt tillfälle att anordna maskeradfester eller läskiga filmkvällar! I den här artikeln får du fler tips på filmer, läskiga böcker och böcker på tips om Halloween-firandet och tips på maträtter som hör till!

 

Text: Laven Fathi Bild: Terry Tyson

 

 1. Så firar man halloween

  Av: Törnqvist, Evastina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi
  Finns som: Bok
 2. Alla helgons blodiga cup

  Av: Stehn, Malin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 3. Trollkarlarna från Wittenberg

  Av: Widmark, Martin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Ljudbok - CD
 4. Bengångarna

  Undertitel: [novell]
  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: E-bok
 5. Eclipse

  Undertitel: the twilight saga
  Språk:
  Engelska Danska Norska Finska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 6. Psalm 21

  Undertitel: en film
  Språk:
  Svenska Norska Danska Finska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk film och tv
  Finns som: DVD
 7. New moon

  Undertitel: the twilight saga
  Språk:
  Engelska Svenska Finska Danska Norska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 8. Låt den rätte komma in

  Språk:
  Svenska Norska Danska Finska Engelska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk film och tv
  Finns som: DVD
 9. Sweeney Todd

  Undertitel: the demon barber of Fleet Street
  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Laven Fathi den 13 oktober 2011