Vem får Nobelpriset i litteratur?

På torsdag den 6 oktober är det dags igen. Klockan 13.00 slås dörrarna upp och den ständige sekreteraren ger världen besked om vem den lyckliga vinnaren är.

Det är alltid lika svårt att spekulera om vem som ska tilldelas Nobelpriset i litteratur. Det verkar inte spela någon roll att det finns stora favoriter. Med Svenska Akademien kan man aldrig säkert veta.

Högoddsare eller lågoddsare

Spelbolaget Ladbrokes listar oddsen. Som vanligt är de två poeterna, den syrisk-libanesiske Adonis och vår egen Tomas Tranströmer, två riktiga lågoddsare. Adonis ger 5 gånger pengarna och Tranströmer 5.50. Den ungerske författaren Pétar Nádar ger 11 gånger pengarna, amerikanen Thomas Pynchon och den algeriska Assia Djebar ger båda13.

Den som är mer djärv kan satsa sina slantar på Gitta Sereny eller Bob Dylan, som ger 51 respektiver 67 gånger pengarna. Över 100 gånger pengarna får den som väljer den finska författaren Eeva Kilpi eller den norske författaren Kjell Askildsen. Under förutsättning att de skulle vinna förstås.

Vem skulle du vilja se som Nobelpristagare?

Att fundera och analysera alltför mycket inför årets Nobelpristagare i litteratur känns inte så fruktsamt. Att hoppas och önska att ens favoritförfattare drar vinstlotten är dock fullt tillåtet. Vilka författare vill bibliotekspersonalen gärna se?

 

Gunilla Fällman, Uppsala stadsbibliotek

Gunilla Fällman, bibliotekarie Uppsala stadsbibliotek
Jag ser väldigt gärna japanen Haruki Murakami eller  kanadensiskan Margaret Atwood som pristagare.

Haruki Murakamia Kafka på stranden blev för mig 2000-talets stora läsupplevelse. Han har  en berättarstil, där han av och till leder oss från verkligheten rakt in  det övernaturliga med en så varlig hand att vi knappt märker övergången.

Margaret Atwood, denna mångsidiga författare som gärna skriver om kvinnors situation på ett mästerligt sätt. Rekommenderar henne till läsning även om hon inte får Nobelpriset! Den ätbara kvinnan och Alias Grace till exempel är riktigt goda berättelser.

Det gör dessutom  inget att dessa två författare inte bara är skickliga utan även välkända och populära.

 

 

Gunnel Furuland, bibliotekarie vid Knivstabiblioteket.
Gunnel Furuland, Knivstabiblioteket

Egentligen tycker jag att detta upphaussade pris är tämligen ointressant. Det finns hur mycket som helst intressant att läsa av döda klassiker. Men eftersom det måste ges till en levande skulle en färgstark kvinna vara på sin plats - varför inte Jeanette Winterson eller Margaret Atwood? Eller en kvinna från en okänd kontinent.

De författare jag nämner vid namn har utvecklat originella och moderna författarskap, som kombinerar innehållsliga experiment med en stabil grund i olika etablerade skönlitterära genrer.

Om man väljer ett mer obekant namn kan det betyda mycket för att synliggöra främmande kontinenter.

 

Gunnel Lindström Jonsson, Enköpings bibliotek
Gunnel Lindström Jonsson, bibliotekarie Enköpings bibliotek

Jag hoppas på Haruki Murakami, född 1949.

Verkligheten och drömmarna vävs samman och oförklarliga saker händer i hans böcker. Han skriver om allmängiltiga existentiella frågor och är en mästare på att tolka människans livsvillkor. 

Murakamis berättelser är tidlösa, det kan vara nutid eller dåtid. Händelserna i böckerna kan också tänkas utspelas på olika platser i världen. Böckerna läses med stor behållning av både ung och gammal.

 

 

Ulrika Danielsson, Håbo bibliotek
Ulrika Danielsson, bibliotekarie Håbo bibliotek

Jag hoppas på Torgny Lindgren eller Tomas Tranströmer.

Torgny Lindgren, för hans underfundiga skrönor, där vartenda kommatecken sitter där det ska. Ett slags eftertänksamhetens essens, förmedlad med stilistisk fulländning.

Tomas Tranströmer, för hans metaforrika poesi, som man inte på något sätt behöver förstå. Bara njuta av sin egen stumma högläsning, där språket blir själva meningen.


 

  

 1. Kafka på stranden

  Av: Murakami, Haruki
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från övriga språk
  Finns som: Bok
 2. Solstriden

  Av: Winterson, Jeanette
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Norrlands akvavit

  Av: Lindgren, Torgny
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Samlade dikter

  Undertitel: 1954-1996
  Av: Tranströmer, Tomas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 4 oktober 2011