På torsdag den 6 oktober är det dags igen. Klockan 13.00 slås dörrarna upp och den ständige sekreteraren ger världen besked om vem den lyckliga vinnaren är.
Detta innehåll har flyttats över från vår gamla webbplats och ser kanske inte perfekt ut. Har du funderingar kring innehållet kan du kontakta biblioteket.
Det är alltid lika svårt att spekulera om vem som ska tilldelas Nobelpriset i litteratur. Det verkar inte spela någon roll att det finns stora favoriter. Med Svenska Akademien kan man aldrig säkert veta.
Högoddsare eller lågoddsare
Spelbolaget Ladbrokes listar oddsen. Som vanligt är de två poeterna, den syrisk-libanesiske Adonis och vår egen Tomas Tranströmer, två riktiga lågoddsare. Adonis ger 5 gånger pengarna och Tranströmer 5.50. Den ungerske författaren Pétar Nádar ger 11 gånger pengarna, amerikanen Thomas Pynchon och den algeriska Assia Djebar ger båda13.
Den som är mer djärv kan satsa sina slantar på Gitta Sereny eller Bob Dylan, som ger 51 respektiver 67 gånger pengarna. Över 100 gånger pengarna får den som väljer den finska författaren Eeva Kilpi eller den norske författaren Kjell Askildsen. Under förutsättning att de skulle vinna förstås.
Vem skulle du vilja se som Nobelpristagare?
Att fundera och analysera alltför mycket inför årets Nobelpristagare i litteratur känns inte så fruktsamt. Att hoppas och önska att ens favoritförfattare drar vinstlotten är dock fullt tillåtet. Vilka författare vill bibliotekspersonalen gärna se?
Gunilla Fällman, Uppsala stadsbibliotek
Jag ser väldigt gärna japanen
Haruki Murakami
eller kanadensiskan
Margaret Atwood
som pristagare.
Haruki Murakamia Kafka på stranden
blev för mig 2000-talets stora läsupplevelse. Han har en berättarstil, där han av och till leder oss från verkligheten rakt in det övernaturliga med en så varlig hand att vi knappt märker övergången.
Margaret Atwood, denna mångsidiga författare som gärna skriver om kvinnors situation på ett mästerligt sätt. Rekommenderar henne till läsning även om hon inte får Nobelpriset!
Den ätbara kvinnan
och
Alias Grace
till exempel är riktigt goda berättelser.
Det gör dessutom inget att dessa två författare inte bara är skickliga utan även välkända och populära.
Gunnel Furuland, Knivstabiblioteket
Egentligen tycker jag att detta upphaussade pris är tämligen ointressant. Det finns hur mycket som helst intressant att läsa av döda klassiker. Men eftersom det måste ges till en levande skulle en färgstark kvinna vara på sin plats - varför inte
Jeanette Winterson
eller
Margaret Atwood? Eller en kvinna från en okänd kontinent.
De författare jag nämner vid namn har utvecklat originella och moderna författarskap, som kombinerar innehållsliga experiment med en stabil grund i olika etablerade skönlitterära genrer.
Om man väljer ett mer obekant namn kan det betyda mycket för att synliggöra främmande kontinenter.
Gunnel Lindström Jonsson, Enköpings bibliotek
Jag hoppas på
Haruki Murakami, född 1949.
Verkligheten och drömmarna vävs samman och oförklarliga saker händer i hans böcker. Han skriver om allmängiltiga existentiella frågor och är en mästare på att tolka människans livsvillkor.
Murakamis berättelser är tidlösa, det kan vara nutid eller dåtid. Händelserna i böckerna kan också tänkas utspelas på olika platser i världen. Böckerna läses med stor behållning av både ung och gammal.
Ulrika Danielsson, Håbo bibliotek
Jag hoppas på
Torgny Lindgren
eller
Tomas Tranströmer.
Torgny Lindgren, för hans underfundiga skrönor, där vartenda kommatecken sitter där det ska. Ett slags eftertänksamhetens essens, förmedlad med stilistisk fulländning.
Tomas Tranströmer, för hans metaforrika poesi, som man inte på något sätt behöver förstå. Bara njuta av sin egen stumma högläsning, där språket blir själva meningen.