vinterpratare - Lena Andersson

Lena Andersson, författare, skribent och kritiker.

Lena Andersson
Lena Andersson (född 1970) är en författare och journalist, som regelbundet skriver kolumner i Dagens Nyheter och recensioner i Svenska Dagbladet.

Lena Andersson är en person som inte drar sig för att sticka ut hakan och som inte väjer för svåra ämnen. I frågor som rör religion och monarki har hon väckt uppmärksamhet. Med sin ateistiska predikan om Jesus väckte Lena Andersson fick stor uppmärksamhet med sitt sommarprogram 2005.

Hon är en strak förespråkare av avskaffandet av monarkin. I november 2011 tilldelades hon priset Årets republikan, som delas ut av republikanska föreningen.

I sin debutroman Var det bra så? (1999) skildrar Lena Andersson det mångkulturella och moderna samhället. I Stensby (hennes fiktiva förort) råder konflikter och motstättningar mellan arbetaklass och medelklass och etniska och kulturella grupper. I uppföljaren Du är alltså svensk är temat är det samma.

I sin senaste bok Förnuft och högmod (2011) samlar Lena Andersson ett urval av sina kolumner från Dagens Nyheter och tidskriften Fokus, samt fyra pjäser. Om att låta samhällskritiken möta fiktionen säger Lena Andersson i en intervju i Dagens Nyheter:

”en metod för att berätta om livet, för att urskilja maktrelationer och mångtydighet, renodla perspektiv, påminnas om och få syn på saker, ge förhöjd livskänsla”.

Lena Andersson vinterpratar onsdagen den 27 december.

 

Text: Carin Carlsson Bild: Ulla Montan

 

 1. Duck City

  Undertitel: roman
  Av: Andersson, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Slutspelat

  Av: Andersson, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Fokus

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Sociala strukturer
  Finns som: Tidskrift

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 27 december 2011