Vinterpratare - Olof Wretling

Olof Wretling, skådespelare.

Olof Wretling
”Jag har aldrig gått ut ur ett rum och lämnat något erotiskt efter mig.” Orden är Olof Wretlings, hämtade ur hans sommarprogram 2011, där han bland mycket annat hann med att raljera över sitt anonyma utseende.

Alla som sett humorgruppen Klungan live vet dock att Olof Wretling på scen är allt annat än anonym. Där gestaltar han en samling helt skilda karaktärer – skruvade, osannolika men på något sätt ändå trovärdiga.

Olof Wretling är alltså en av hjärnorna bakom Klungan, som bildades i Umeå 2003. ”Just då var det så inne med ironisk och sarkastisk humor. Vi ville se om det gick att göra humor som istället utgår från karaktärer och situationer” säger Wretling i en intervju.

Och om det gick! Karaktärer som nycirkusartisten Katla och Patrik Larsson – en femtonåring i en 33-årings kropp – har sedan dess blivit favoriter både i Klungans föreställningar, och i radioprogrammet Mammas nya kille. Han hade även en roll i förra årets julkalender Hotell Gyllene knorren.

Olof Wretling bjöd 2011 på ett uppskattat Sommarprogram, som råkade sändas på Olof-dagen. Wretling föreslog själv att det kunde vara början på en ny tradition: att låta honom tala i radio på Olof-dagen. Men han får alltså chansen tidigare är så – den 29 december vinterpratar han i Sveriges radio. Missa inte!

Olof Wretling vinterpratar torsdag den 29 december.

 

Bild: Västerbottens fokblad


 

 1. Välkommen till Hotell Gyllene knorren

  Undertitel: [gör ditt eget hotell, Ingos ABC, dansskola, Isadoras tatueringar, armbrytarkurs, Pyrets sånger och mycket mycket mer-]
  Av: Gahrton, Måns
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Lisa Eriksson den 28 december 2011